האטלס הסטטיסטי של חקלאות ישראל
האטלס הסטטיסטי של חקלאות ישראל, מרכז את ההיסטוריה הכלכלית של ענפי החקלאות, ומאפשר ניתוח הנתונים לצורך הבנת הסביבה העסקית של הענף ולצורך קבלת החלטות. האטלס נוסד על ידי פרופסור יואב כסלו, וצוות "צנובר" זכה לעדכן אותו ביחד עם יואב כסלו.
והנה דוגמה אחת לממצאי האטלס. הגרף הבא מציג את מדד מחירי המזון לצרכן בישראל מנוכה אינפלציה, למול מדד המחיר שקיבלו החקלאים עבור תוצרתם בניכוי אינפלציה. אפשר לראות שעד סוף שנות השבעים, התפתחו המדדים האלה יד ביד.
בסוף שנות ה 70 נפתח פער: החקלאים הפסידו כמחצית מהפדיון, בשעה שהצרכנים לא הרוויחו דבר. מחירי המזון לצרכן הישראלי בניכוי אינפלציה, שומרים על יציבות זה קרוב ל 40 שנים, ובה בעת החקלאים נשחקו ב 50%. אמנם שער החליפין השפיע לרעה על תקבולי החקלאים. אך נראה שבעיקר מה שקרה הוא שמישהו נכנס בארבעים השנים האחרונות בין החקלאים לבין הצרכנים, וגורף את השמנת. אלו הם חברות עיבוד המזון ורשתות השיווק השוחקות את החקלאים מתחתן ואת הצרכנים מעליהן. זה קורה כי החברות המתווכות הן מעטות ומתמודדות למול מליוני צרכנים מפורדים בצד אחד, וכ 15,000 חקלאים מפורדים בצד האחר.
מדד מחירי המזון לצרכן, למול מדד מחירי התוצרת החקלאית לחקלאי
אז איך החקלאים שורדים?
ירידת מחירים כפי שחוו החקלאים בישראל מאז שנות ה 80, הייתה מרסקת ומאיינת כל תעשייה. אבל לחקלאות בישראל יש מורשת של יצור יש מאין, הפיכת מחסור ליתרון, ותודעה שכישלון אינו אופציה. מסורת זו שצמחה ביותר ממאה שנות חקלאות יהודית בארץ ישראל, היא הקרקע הפורייה, והמורשת התרבותית שעליהם פרחה בהמשך גם תרבות החדשנות וה start-up הישראלית.
החקלאים בישראל למדו כיצד להפיק את המירב מכל יחידת שטח, ומכל טיפת מים. במקביל הם התאימו את תמהיל הגידולים לצרכים המשתנים. ראו לדוגמא בגרף הבא את כמות המים ששימשה לחקלאות: מאז השיא של השקיה בכ 1.4 מיליארד קוב באמצע שנות השמונים, יש התייעלות מתמדת בשימוש במים בחקלאות, ואנו מתקרבים כיום למיליארד קוב בלבד בשנה, שרובם מי ביוב מושבים. וראו מנגד, איך מדד כמות התוצרת החקלאית עולה בהתמדה, ובמיוחד בשנים בהם קוצצו כמויות המים.
השימוש במים לחקלאות למול הגידול במדד כמות התוצרת
(*) הגרפים לקוחים מהאטלס הסטטיסטי של חקלאות ישראל, שהוא פרי ניתוח רב שנים של פרופסור יואב כסלו, בעיקר של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ועריכה מעודכנת של הנתונים ביחד עם חברת "צנובר".
Categories
הסטוריה כלכלית
סקרים כמותיים ואיכותיים